Chipnummer opzoeken; www.catid.be/nl
*…een nestje kittens meerdere vaders kan hebben… een poes kan zicht tijdens de krols
periode (die gemiddeld een weekje duurt) meerdere keren laten dekken, en het gebeurt wel
vaker dat dit gebeurt door verschillende katers, ze kan dan door verscheidene katers zijn
bevrucht. Bij de meeste cattery's is dit niet zo, daar poezen en katers meestal gescheiden
leven en er bewust voor een bepaalde combinatie gekozen wordt. Het koppel wordt dan
ook van de groep afgescheiden tijdens de paringsperiode .
*…tortie-katten ("schildpad-" of "lapjes-" in de volksmond), normaliter altijd poezen
zijn… dit komt omdat de combinatie van deze kleuren geslachtsgebonden is, en dus is
gekoppeld aan het geslachtschromosoom. Heel uitzonderlijk wordt er wel eens een tortie-
kater geboren (ong. 1 op 1000), maar ondanks het feit dat deze er uitwendig als een
"gewone" kater uitziet, is deze eigenlijk tweeslachtig, en dus onvruchtbaar. Er is tot nu toe
slechts één uitzondering bekend.
*…rode katten zowat altijd katers zijn… al wordt er af en toe ook wel eens een rode poes
geboren (ong. 30%).
* . . .het niet altijd alles rozegeur en manenschijn is, maar dat er ook soms kleintjes met de fles moeten worden grootgebracht, wat wil zeggen de eerste 2 weken alle 2 uur voeden ook 's nachts.
*…de neusspiegel van elke kat uniek is, net als de vingerafdruk bij de mens… het gebeurt wel vaker dat er in een nest 2 identieke kittens zitten, maar beiden zullen echter een geheel verschillende neusspiegel hebben.
*…veel mensen het geslacht niet/moeilijk kunnen bepalen bij kittens… dit valt echter best mee, al is het niet uitzonderlijk dat er altijd wel eens een twijfelgevalletje is hoor. Een woordje uitleg; bij een poesje zitten twee openingen (anus en vagina) dicht onder elkaar, de anus heeft steeds een ronde opening, en de vagina lijkt op een verticaal gleufje/streepje… de achterkant van een poesje lijkt dus een beetje op een omgekeerd uitroepteken. Bij een katertje zit er een ruimte (plaats van de teelballen) onder de anus, even breed als de anus zelf en daaronder zit nog een rond openingetje, dus niet langwerpig, zoals bij de poes. Een poes heeft dus een ronde- & een langwerpige opening die vlak onder elkaar liggen, terwijl een kater dus 2 ronde openingen heeft die verder uit elkaar geplaatst staan (omdat tussen deze 2 openingen de balletjes zitten).
*…de snorharen van de kittens tijdens de eerste levensweken vaak door de moeder worden ingekort (afgebeten) om op die manier te verhinderen dat de kittens te snel zelfstandig worden, en daardoor gevaar zouden kunnen lopen.
*…katten die erg op hun mensen gericht zijn, zichzelf vaak een bepaalde taal aanleren… zo zullen ze bijv. steeds dezelfde begroetings-miauw gebruiken, een "ik-heb-honger-schreeuw", een "speel-met-me-geluidje", etc… Veel aanhankelijke katten zullen dergelijke geluiden steeds opnieuw gebruiken, maar lang niet elke kat is een "prater".
*…de kattentaal hoofdzakelijk uit 3 groepen klanken bestaat… namelijk de zachte "mompelende" klanken (waaronder het spinnen, begroeten, aandacht trekken, etc…), de klinkerachtige geluiden (om verwarring te uiten, om te bedelen, klagen, etc…), en de luide gespannen klanken (deze gebruiken katten vooral onder mekaar, zoals het blazen, paringsschreeuw, gillen bij pijn, etc…).
*…het spinnen van de kat bij de mens zeer ontspannend kan werken. Het komt vaak voor dat hoofdpijn verdwijnt als een kat op of tegen je hoofd ligt te spinnen. Eveneens daalt de hartslag van de meeste mensen, wanneer ze knuffelen met hun kat… knuffelen met een kat heeft dus een ontspannende invloed op de mens.
*…katten niet enkel spinnen wanneer ze ontspannen zijn… maar ook wanneer ze juist willen ontspannen. Spinnen dient dus ook om spanning te verminderen. Dit verklaart dan ook het feit dat een kat gaat spinnen als hij/zij pijn heeft.
*…het spinnen per kat in geluidssterkte en toon varieert… Doorgaans spinnen katten op een lage frequentie (tussen de 27 en 44 Hertz).